info@besplatnaskolafudbala.rs Панте Срећковића 29, ФК Млади Мабат, Звездара, Београд
Бесплатни
тренинзи
Бесплатна
чланарина
Вратимо
игру
Учланите се

Таленат нема цену – вратимо спорт нашој деци

Моцартов пројекат бесплатних школа спорта инспирисан је причом Милорада Бајића.
Оснивач школе Тренинг плус: Највећи асови са ових простора су из радничких породица, а каријере су почињали у клубовима где се није плаћала чланарина. Заједно са Моцартом желимо да дамо пример да су овакве акције и те како могуће.

Претеча данашњих веома популарних играоница су стара, добра и помало заборављена игралишта. Читаве генерације су се, према предањима, тамо лудо забављале од јутра до мрака уз помоћ два штапа и мало канапа  увезаних у голиће, а осмех срећне, блатњаве деце није имао цену. Данас сваки дриблинг кошта и готово је немогуће продати фудбалски трик у неком клубу, без месечног цеха који родитељи морају да плаћају.

Моцартов пројекат бесплатних школа спорта је један спортски времеплов који враћа фудбалу, кошарци, одбојци, рукомету праве вредности,а први ударац са центра симболично ће 4. априла бити изведен на терену ФK Млади Мабат. Тренинг плус школица је била инспирација за целу акцију, јер је оснивач Милорад Бајић подно Звездарске шуме отворио капију зеленог терена свим клинцима, са животним уверењем да спорт треба да буде доступан свој деци.
– Ми смо једина бесплатна школа фудбала у Београду и пример да је то могуће. Основна замисао није да будемо у плусу, већ да деци вратимо право на бесплатно бављење спортом. У моје време се чланарине нису плаћале. Једини услов је био таленат на основу кога си се борио за место у екипи.
Највећи асови са ових простора углавном су долазили из радничких породица. Kаријере су почињали да граде у локалним клубовима у којима се чланарина није плаћала. Данас се њихови успеси препричавају. Ако је могло тада, не видим зашто не би могло и сада – каже Бајић, дипломирани тренер фудбала, оног најлепшег, који се игра из чисте љубави.
Бесплатна офанзивна тактика младог стручњака мотивисала је и друге колеге, саиграче, пријатеље…
– Изузетно ми је драго што је компанија Моцарт, која нам је недавно помогла са важном донацијом, на примеру школе Тренинг плус дошла на идеју да оснује Бесплатне школе спорта и што ће финансирати
њихов рад шест месеци. Тако је, поред фудбала, дала подршку и бесплатним школама одбојке, кошарке и рукомета. Прошлог лета сам добио позив који ме је испунио поносом: „Бивши одбојкаш је чуо за твоју школу и жели да отвори исту за одбојку!“ Убрзо је на Новом Београду почела са радом секција
бесплатне школе одбојке ОK Будућност, под руководством Ивана Стељића, која је, такође, у Моззартовом пројекту. Овај низ сад треба наставити, до нових победа. Највећи тријумф за Бајића није да мали Гатузо, чији велики цртеж краси уредне просторије клуба, заиста постане нови Ђенаро. Него
да што више деце има могућност да открије своје таленте, без обзира на платежне могућности родитеља.
– Фудбалу желимо да вратимо старе вредности, да деци омогућимо простор, мотивисане тренере, реквизите, опрему. И да родитеље потпуно растеретимо било каквих материјалних издатака. Са децом тренутно раде три фудбалска тренера, а трудимо се да им буде забавно у савладавању основа фудбалске
игре. Родитељи су у почетку били скептични, питали се како је све то бесплатно. Али су се с временом уверили да велику пажњу посвећујемо квалитетном тренажном процесу. Трећи тренинг у току недеље је резервисан за најталентованије, који тада раде у готово индивидуалном режиму. Kада родитељи виде све то, убрзо схвате да смо ту због деце и њиховог свестраног развоја. Да нам није циљ само да им бацимо лопту и кажемо „играјте се“. До сада се око педесеторо клинаца озбиљно заиграло у дивном, шумском амбијенту, на чистом ваздуху…
– Деца су све мање на игралиштима, отуђени су од природе и једни од других. Игра је замењена видео-играма. Морамо се потрудити да то променимо. Да им не ускратимо спорт ни у време епидемије. Тренинге свакако организујемо у малим групама, на отвореном простору. Беспотребно је дистанцирати
децу у овом узрасту од игре и забаве.
Пријаве су увелико у току (бесплатнесколеспортаЖмоззартспорт.цом) и трају до 2. априла, а 70 дечака узраста од 7 до 10 година ће добити прилику да тренира без икакве надокнаде.
Јавни час за одабир биће одржан 4. априла на терену ФK Млади Мабат, где ће доћи и неки
од фудбалских узора клинаца…
– Много је важно то што су се познати спортисти укључили у цео пројекат, јер деца
своје идоле могу да виде само на телевизији.
А сада ће имати прилику и да их упознају, да тренирају један дан пред њима, поразговарају…
Сигуран сам да ће им то бити додатни мотив да још више раде на себи. Заједно са Моззартом желимо да дамо пример да су овакви пројекти и те како могући. Да у сваком већем граду буде по неколико бесплатних школа. Да деца дођу на пробни тренинг, да их тренери задрже или упуте на други спорт за који можда имају више талента. Да деца, на првом месту, имају избор. Тако се бирају и касније стварају шампиони.
Али и тренери…
– Овакви пројекти су сјајна шанса за младе колеге, који могу да пријаве удружење, привуку донаторе и на тај начин се пријаве за најлепши могући посао. Потребна је и подршка државе. У Љубљани локална самоуправа финансира бесплатне школе спорта. Град покрива трошкове простора, односно даје већ постојеће сале на коришћење, запошљава професоре физичког хонорарно и обезбеђује опрему за тренинг.
Овај пројекат траје годинама и Словенија је данас нација са највише олимпијских медаља по глави становника. То су заиста мала улагања у односу на све благодети које овакви пројекти дају у будућности – закључује Милорад Бајић

ТЕРЕН МЛАДОГ МАБАТА

Школа Тренинг плус опстаје захваљујући подршци пријатеља и донатора.
Од самог оснивања имали смо велику подршку од породице Радосављевић, која нам је уступила терен и клупске просторије. Потом смо дошли на идеју да сва деца која „прерасту“ нашу школицу пређу у ФK Млади Мабат. На тај начин би деца наставила бесплатно да тренирају и план нам је да их пријавимо у неку од лига да се надмећу са вршњацима из других клубова. Захваљујемо породици Радосављевић и надамо се да ће много деце стасати у праве људе на теренима ФK Млади Мабат.
Велику захвалност осећам и према компанији Моззарт, општини Звездара која нам је дала на коришћење салу,као и породици, браћи и пријатељима који су ме свих ових година подржавали.

ЈАВНИ ЧАСОВИ СА АСОВИМА

Бесплатне школе спорта су пројекат у оквиру којег ће Моззарт шест месеци финансирати тренинге фудбала и одбојке у Београду, кошарке у Нишу и рукомета у Аранђеловцу. У том периоду ће око 300 малишана моћи да тренира без икакве накнаде, а акцију су подржала највећа имена нашег спорта. Међу њима је и Стефан Јовић који је одушевљен идејом да се у његовом родном граду 17. априла одржи јавни час кошарке, а претходно ће у Београду бити јавни час фудбала (4. априла) и одбојке (10. априла). У Аранђеловцу је за 24. април заказано рукометно дружење са Ратком Николићем. На тим пробним часовима са асовима ће бити одабрано по 70 полазника сваке школице.

About the author